Niveaus van begoocheling

Er zijn verschillende manieren om de vele vormen van begoocheling te classificeren. Een voorlopige indeling suggereert dat begoocheling, in algemene zin, uit drie niveaus bestaat. Deze niveaus zijn:

  • begoochelingen met betrekking tot de stoffelijke wereld,
  • begoocheling op het emotionele niveau,
  • mentale begoocheling.

Het is belangrijk om te weten hoe mentale begoocheling en illusie verschillen. Onjuiste mentale percepties die worden veroorzaakt door emotionele reacties worden mentale begoochelingen genoemd. Omdat emoties het denkvermogen kunnen belemmeren, kunnen instinctieve impulsen, persoonlijke emoties, fantasieën en psychologische neigingen het beheersen.

Een illusie heeft geen emotionele aspecten; het ontstaat wanneer slechts één aspect van de werkelijkheid wordt waargenomen en ten onrechte wordt beschouwd als de hele waarheid.

Illusies overheersen vaak het denkvermogen en beïnvloeden alle gedachteprocessen, waardoor ze moeilijk te herkennen zijn. Het denkvermogen kan echter mentale of emotionele misleidingen opmerken, die worden gevoed door emoties. Dit denkvermogen functioneert als het ware vanuit een hoger niveau dan emoties.

De grootste groep is die van emotionele begoochelingen. Over het algemeen is de emotionele aard zowel de bron als de thuisbasis van de meeste begoochelingen, die het moeilijk maken om de waarheid te zien. Hier zijn er sterke collectieve en individuele begoochelingen, net als in de andere twee gebieden. Bovendien heeft de enorme werking van de verbeeldingskracht een aanzienlijke invloed op het emotionele gebied. Dit draagt bij aan de uitgebreide en effectieve aard van de begoochelingen op dit niveau.

Begoocheling op het materiële vlak is vrij eenvoudig te identificeren. De fundamentele begoocheling van materialisme is een voorbeeld hiervan. Deze is het gevolg van de aangeboren menselijke neiging om alles wat men kan zien en aanraken als werkelijk aan te nemen.

De energie en dynamiek in de materie en elk aspect van de wereld waarin wij leven worden niet herkend, maar de materiële factor wordt als werkelijkheid beschouwd. Maar wetenschap onthult veel van deze begoochelingen en weerlegt ze door te bewijzen dat er dingen zijn die de menselijke zintuigen niet kunnen begrijpen of zien, en dat de uiterlijke vorm slechts een gevolg is van deze factoren. Dit zou ons moeten helpen om van de begoocheling van materialisme af te komen en voorkomen dat we de materiële en objectieve aspecten van het leven te hoog en verkeerd inschatten.